Vanliga frågor / FAQ


Går det att få bra bilder trots att jag inte känner mig bekväm framför kameran?

Absolut, det går att få bra bilder på alla personer. Jag får ibland frågan om jag ”bara plåtar fotomodeller”. Men sanningen är att de flesta jag fotograferar, inte har någon tidigare erfarenhet av att stå framför kameran och är lika osäkra som dig.

beskrivningstext
Under fotograferingen ger jag förslag på poser, hjälper dig med hur du ska stå och visar hur du kan hålla armar och ben, utifrån vad som passar bäst för dig. Oftast tar det bara en liten stund tills du känner dig trygg och bekväm och avslappnat kan posera för få naturliga bilder.

Vad betyder efterbehandling/redigering, och gör du det med dina bilder?

Eftersom jag är mån om slutresultatet och kvalitén på bilderna väljer jag, efter fotograferingen, ut bilder som jag bearbetar individuellt för hand. Jag lämnar inte ifrån mig osorterade eller oredigerade bilder i fullformat ”direkt ifrån kameran”.

Efterbearbetning eller redigering betyder att bilden beskärs, färgkorrigeras, att rätt ljus och kontrast ställs in och att vissa bilder görs om till svartvitt. Ibland är det även mer konstnärliga ingrepp som att ta fram färgdetaljer i en svartvit bild. För porträtt kan även retuschering förekomma, till exempel att födelsemärken, finnar eller glansig hy dämpas eller tas bort.

Hur lång tid tar det innan jag får bilderna?

beskrivningstext
Ett vanligt missförstånd är att fotografen är klar när fotograferingen är slut. Men bakom varje färdig bild som presenteras ligger mycket tid. Förutom att det krävs planering och förberedelse innan fotograferingen, för att få ett bra resultat, behövs även mycket tid för efterarbete med bilderna. När fotosessionen är avslutad görs säkerhetskopiering, sortering, urval av bilder och individuell bearbetning av varje enskild bild. Det är här den mesta tiden läggs, själva fotograferingen är egentligen inte en så stor del av den totala tiden.

Jag försöker ha de färdiga bilderna klara 2-3 veckor efter fotograferingen, beroende på antalet bilder och inplanerade fotograferingar vid fotograferingstillfället.

Hur levereras bilderna och i vilken storlek?

Jag skickar bilderna på mail eller en länk där ni själva kan ladda hem dem. Bilderna är i full upplösning på en HDTV (1080p) och kan användas för egen framkallning av bilder i hög fotokvalité för 10x15 cm, om inget annat avtalats.

På så sätt får ni själva, obegränsat framkalla de antal bilder ni vill, utan att vara bunden till mig i framtiden. Ni har möjlighet att själva välja om bilderna exempelvis ska bli tackkort, kalendrar, canvas-tavlor eller bara vanliga framkallningar.

Visar du mina bilder för andra?

beskrivningstext

Innan några bilder publiceras på min websida får de som fotograferas alltid se ett förslag, som de får godkänna eller ändra på. De bilder som man inte vill visa för andra, kan man därför välja att behålla privata och de stannar då mellan mig och den jag fotograferar.

Får jag lägga ut bilderna på Internet?

Javisst! och om ni skriver med 'www.peterfoto.se' vid bilden, så blir jag extra glad :-)

Får vi även bildrättigheterna till fotografierna?

Copyright och Bildrättigheter är ett stort hav av olika regler. Som standard får man inte göra någonting med materialet utan upphovsmannens/fotografens tillstånd (se även copyright och bildrättigheter).

Jag tillåter att ni för privat bruk kan göra obegränsat antal framkallningar och att ni kan lägga upp bilderna på exempelvis Facebook, i en blogg, i ditt CV eller på er hemsida. Däremot får ni inte sälja, eller på annat sätt tjäna pengar på bilderna eller publicera dem i tidningar och liknande, utan mitt tillstånd (eftersom det kan resultera i att mina fotografier hamnar på ställen som jag inte önskar eller kan stå för).

Kan man fotografera utomhus även om vädret är dåligt?

beskrivningstext
Dåligt väder behöver inte betyda dåliga bilder. Ur fotosynpunkt är mulet väder ofta bättre än strålande solsken. Flera av de bröllop jag fotograferat har varit på dagar med inslag av regn och då har vi utan större problem tagit bilder ”mellan skurarna”. Inte heller fuktigt väder är något hinder, så länge som det inte är ett kraftigt ihållande regnväder hela dagen.

Copyright och bildrättigheter

Enligt upphovsrättslagen är fotografens arbete copyright skyddat. Det innebär att rättigheterna till bild & kopiering är fotografens och att all annan manipulering av fotografens arbete och kopiering, utöver vad som avtalats, är förbjuden. Fotografen förbehåller sig rätten till att använda bilderna i sin marknadsföring och publicering på hemsida och i sina utställningar etc, såvida inte annat avtalats.

Copyright © 2008 Peter Milevi   |   Alla rättigheter reserverade   |   mail: